Att implementera ett nytt underhållssystem eller att genomföra andra digitaliseringsinitiativ är ett tidskrävande arbete för organisationen, även om man anlitar en leverantör för den nya lösningen. Många har också erfarenhet av att projekt kan misslyckas på olika sätt. Här kan DigiMaint stödja kunden och fungera som kundens kvalitetssäkring, vilket säkerställer att projektet levererar de förväntade resultaten.
Ett projekt måste motiveras ur ett ekonomiskt perspektiv. PENG-modellen är en generisk metod för att visa vilka nyttor som en investering eller förändring ger och inkluderar både ökade intäkter och kostnadsbesparingar. Genom att samla en bred representation i en workshop identifieras nettonyttan på ett strukturerat angreppssätt.
Hans Hellström har erfarenhet av PENG från ett flertal projekt.
Oavsett om DigiMaint bistår kunden i en begränsad del som till exempel en förstudie eller tar ett ansvar för hela projektet, tas en utgångspunkt i beprövade och kvalitetssäkrade metoder. Normalt baseras arbetet på projektmodellen ProjectBase® och principerna kring projektledning enligt IPMA (People, Practice och Perspective), men kan naturligtvis anpassas till andra liknande metoder och modeller som kunden har en preferens till.
Både Hans Hellström och Magnus Holtmar är utbildad teknisk projektledare och Hans är certifierad projektledare enligt IPMA-D. I projekt där mer avancerad analys ingår, har Hans även ett certifikat i Artificiell Intelligens från Helsingfors Universitet. För den ekonomiska styrningen har både Hans och Magnus ett certifikat i Business Finance från IHM.
Fig. ProjectBase® projektmodell. Genom tydliga steg, styrande dokument och beslutspunkter (BP) kvalitetssäkras projektet.
Lösningar för ett digitaliserat underhåll utvecklas med fördel enligt agila principer, det vill säga att resultatet utvecklas stegvis. Den vanligaste metoden är Scrum, vilken är världsledande och har tydliga arbetssätt och roller.
Hans Hellström är certifierad Professional Scrum Master enligt Scrum.org.